Kolejne warsztaty w Święcicy.

W dniu 29 i 30.09.2015r. uczestnicy projektu p.n. „Pierogi, Ryby, Kapusta i Grzyby” udali się do pobliskich lasów na zbieranie grzybów.

Organizatorem było KGW ze Święcicy z koordynatorem projektu Ireną Pogorzelską, przewodniczącą Koła Władysławą Król i członkiem w projekcie Zofią Żurek oraz wszystkimi chętnymi, którzy chcieli wziąć udział w warsztatach: gospodynie domowe, dzieci i młodzież.

Niejeden grzybiarz marzył o kilkugodzinnej wyprawie do lasu w poszukiwaniu grzybów. W tym roku po wielu tygodniach suszy były bardzo oczekiwanym skarbem. Po ulewnym deszczu pojawiły się grzyby, ale wysyp ich był nie za duży. Za to humory podczas grzybobrania były fantastyczne. Zebrane grzyby wspólnie obrano oraz wysuszono w nowo zakupionej suszarce do grzybów.

Pod koniec października odbyły się warsztaty kulinarne z kiszenia kapusty. Najpierw odbyło się zbieranie białej kapusty z własnych warzywników. Nad prawidłowym przebiegiem prac w kiszeniu kapusty ze swoim doświadczeniem i wiedzą, czuwały najstarsze gospodynie KGW ze Święcicy.

Grzyby i kiszona kapusta zostaną wykorzystane do potraw na zakończenie projektu w grudniu na spotkaniu opłatkowym.

Grzybobranie – Święcica IX.2015