Co robimy - Akcja: Wolontariat

Celem głównym projektu było zwiększenie aktywności i świadomości obywatelskiej społeczności  powiatu staszowskiego, szczególnie zaś młodzieży, przez promocję i rozwój wolontariatu.  Nasz projekt łączył promocję i naukę bezinteresownych działań wolontariackich wśród młodzieży z kształtowaniem lokalnych i regionalnych więzi społecznych.

W ramach projektu zrealizowaliśmy 3 akcje:

Akcja 1: promocja wolontariatu

Cykl publikacji prasowych, objazdowa wystawa fotograficzna, strona internetowa, sonda i film promujący wolontariat młodzieży.

Akcja 2: Wolontariusze w akcji

Przez dwa sezony wolontariusze obsługiwali imprezy kulturalne w powiecie staszowskim. W sumie pomogli przy organizacji 12 wydarzeń.

Akcja 3: Liderzy Wolontariatu

Akcja polegała na przygotowaniu do pracy grupy liderów młodzieżowych, którzy następnie po otrzymaniu minigrantu realizowali wymyślone przez siebie pierwsze w życiu inicjatywy społeczne. Działania realizowane były w wakacje 2012.

Zapraszamy na stronę projektu: www.wolontariat.fundacjafarma.pl