Działania Ośrodka

Fundacja Aktywizacji i Rozwoju Młodzieży od 14 lat działa na terenie pow. staszowskiego. Naszą misją jest aktywizowanie i edukowanie głównie młodzieży ale również dorosłych oraz wzmacnianie ich zaangażowania w życie społeczności lokalnej. Misję tą realizujemy w oparciu o przekonanie, że każdy posiada potencjał do bycia aktywnym. Potrzebuje tylko wsparcia, aby go rozwinąć.

Przez 14 lat naszej działalności doświadczyliśmy różnego rodzaju aktywności, wszystko zaczęło się od niewielkiej młodzieżowej inicjatywy, poprzez cyklicznie organizowany festiwal kultury młodzieżowej TOTU Festival, wymiany międzynarodowe, wystawy plenerowe, kino nocne, potańcówki pod gołym niebem i inne. Wszystkie te działania miały zawsze nieszablonowy charakter. Z działań akcyjnych przeszliśmy drogę do zbudowania stabilnych programów i działań na skalę powiatu i województwa.

W roku 2012 utworzyliśmy jedyne w naszym województwie Partnerstwo dla Młodzieży, które skupia 11 organizacji, instytucji kultury i samorządów. Realizujemy kilka prestiżowych programów we współpracy z partnerami takimi jak: Akademia Rozwoju Filantropii w Polsce, Polsko-Amerykańska Fundacja Wolności (Programy „Działaj Lokalnie” i „Młodzi Gospodarze”) oraz Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego, (Program Grantowy dla Młodzieży „Mania Działania”). Poza programem Działaj Lokalnie możemy pochwalić dwoma innymi programami: Lokalny Program Grantowy dla Młodzieży Mania Działania oraz Młodzi Gospodarze.

• Czym zajmuje się Ośrodek Działaj Lokalnie?
  • organizacja spotkań tematycznych związanych z aktywnością społeczną (spotkania z ekspertami, dyskusje, warsztaty itp.),
  • budowanie sieci kontaktów (stworzenie wspólnej listy mailingowej, grupy na FB, bazy lokalnych liderów),
  • zbieranie i rozsyłanie informacji o konkursach grantowych i szkoleniach o zasięgu lokalnym, regionalnym i ogólnopolskim, a nawet międzynarodowym,
  • udostępnianie przestrzeni lokalowej na warsztaty, spotkania i dyskusje,
  • konsultowanie i udzielanie porad w zakresie księgowości,
  • udzielanie wsparcia i porad w zakresie działalności prawnej organizacji,
  • wsparcie w zakresie zarządzania projektem,
  • wsparcie w promocji w społeczności lokalnej i mediach,
  • konsultowanie wniosków o dofinansowanie projektów lokalnych, regionalnych, i międzynarodowych,
  • wspólne wypracowywanie stanowisk w sprawach dotyczących organizacji pozarządowych w pow. staszowskim,
  • budowanie wizerunku organizacji jako wiarygodnych partnerów dla samorządu i biznesu,
  • udzielanie wsparcia finansowego w ramach Programu Działaj Lokalnie ( granty do 6000 tyś dla organizacji oraz grup nieformalnych).
  • logo ARFP cmyk jpg(1)logo_pafw_rgb(1)

Więcej programów PAFW na stronie: pafw.pl zakładka programy