Konkurs Nowa Przestrzeń

nowa_przestrzen-04

Nagradzamy za tworzenie młodzieży przestrzeni do działania. Już po raz czwarty we współpracy z Urzędem Marszałkowskim Województwa Świętokrzyskiego organizujemy konkurs dla instytucji, organizacji i grup pracujących z młodzieżą w naszym województwie.

„Nowa Przestrzeń. Najlepsza inicjatywa dla młodzieży województwa świętokrzyskiego” ma na celu wyłonienie najlepszych działań, które aktywizują młodych ludzi i dają im warunki do samodzielności i realizacji własnych pomysłów.

Aktywność społeczna młodych ludzi ma znaczenie nie tylko dla ich indywidualnego rozwoju, ale także rozwoju naszego regionu. Pragniemy poznać i nagrodzić tych, którzy myślą podobnie jak my i z pasją pracują nad tym, by młodzież była aktywna.

CEL

Celem konkursu jest wyłonienie inicjatywy skierowanej do młodzieży woj. świętokrzyskiego, która w najlepszy sposób zachęciła młodzież do aktywności społecznej. Przez społeczną aktywność rozumiemy dobrowolną i niezarobkową aktywność polegającą na podejmowaniu samodzielnych (lub we współpracy) działań na rzecz swojego środowiska.

Organizatorzy

Pomysłodawcą i organizatorem konkursu od 2013r. jest Fundacja Aktywizacji i Rozwoju Młodzieży FARMa.

Współorganizatorem jest Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego.

Konkurs odbywa się pod honorowym patronatem Pana Marszałka Województwa Świętokrzyskiego Adama Jarubasa.

Dla kogo konkurs?

W konkursie mogą uczestniczyć organizacje pozarządowe, jednostki samorządu terytorialnego i ich jednostki organizacyjne a także grupy nieformalne złożone z osób pełnoletnich z terenu województwa świętokrzyskiego, które działają lub mają siedzibę na terenie województwa świętokrzyskiego i w wyznaczonym przez Komisję terminie, przyślą formularz zgłoszeniowy wraz z załącznikami.

Nagrody

Nagrody mają charakter honorowy.

Wszyscy laureaci konkursu otrzymają pamiątkowe grawertony.

Zwycięzca otrzyma tytuł „Najlepszej inicjatywy dla młodzieży województwa świętokrzyskiego 2016” oraz nagrodę finansową o wartości 1.000,00zł.

Termin

Termin nadsyłania zgłoszeń: 21 września 2016, godz.: 24:00

Barbara Zamożniewicz
e-mail: rzecznik.mlodziezy@gmail.com, 603 622 630

Dokumenty konkursowe

Formularz_zgłoszeniowy_Nowa_Przestrzeń_2016

Regulamin_Nowa_Przestrzeń_2016

nowa_przestrzen-17

Zwycięzcą konkursu Nowa Przestrzeń w roku 2013 była Fundacja Studio TM z Majkowa za inicjatywę Teatr i Dramartyzm – skuteczną metodą aktywizacji społecznej młodzieży.
Fundacja TM naszego konkursu ze szczególną troską angażuje młodzież we wszystkie projekty które są tematycznie związane z dziedzictwem kulturowym ich regionu. Fundacja T M postawiła na autorską metodę w pracy z młodzieżą, którą nazwano “Dramartyzmem”. Metoda ta polega na treningu dziesięciu aspektów osobowości, które wzmacniają w młodych ludziach cechy pozwalające na odniesienie życiowego sukcesu.  Po tym doświadczeniu młodzież zmienia swoją postawę życiową, często oddając innym to, czego się nauczyli.

Zwycięzcą konkursu w roku 2014 grupa nieformalna pod nazwą ‘Niezależni Animatorzy Społecznej Aktywności N.A.S.A’ działającej przy Stowarzyszeniu Spektrum Możliwości z Miedzianej Góry za inicjatywę „Mobilne Centrum Kultury, Sportu i Rekreacji”. W ramach projektu dzięki wsparciu dorosłych młodzi ludzie zorganizowali zajęcia dla dzieci, kino plenerowe, wystawę zdjęć, nocki gier planszowych oraz imprezę biegową. We wszystkich przez nich realizowanych przedsięwzięciach udział wzięło ok. 1500 osób w wieku od 6 do 80 lat. Grupa młodych wolontariuszy rozrosła się w krótkim czasie do 40 osób, które angażują się wiele innych wydarzeń kulturalnych i sportowych na terenie gminy.

Zwycięzcą konkursu w roku 2015 zostało Stowarzyszenie Sabat Fiction z Kielc za inicjatywę „Sabat Fiction Fest”. Za organizację tego wyjątkowego wydarzenia odpowiedzialni są ludzie w wieku 19-20 lat, część z nich mieszka i studiuje już poza Kielcami. Aby móc formalnie działać w zeszłym roku, będąc jeszcze w klasie maturalnej, założyli własne stowarzyszenie. W tym roku, w drugiej edycji wydarzenia pomagało 124 młodych wolontariuszy, którzy zajmują się przygotowaniem każdego aspektu imprezy od promocji, poprzez program aż po bezpieczeństwo. Większość z nich to licealiści. Przez ich festiwal w ciągu 3 dni przewinęło się ponad 1500 gości, a partnerem wydarzenia jest firma Targi Kielce.

Zapisz