Aktywna jesień w Zespole Placówek Oświatowych w Ruszczy

W Zespole Placówek Oświatowych w Ruszczy dobiegła końca trzecia edycja projektu “Bliżej siebie” w ramach programu “Działaj Lokalnie” realizowanego w powiecie staszowskim, który jest przedsięwzięciem Polsko- Amerykańskiej Fundacji Wolności (PAFW). Projekt miał na celu integrację społeczności lokalnej, promowanie aktywnego i zdrowego stylu życia, a także ukazanie ciekawych form spędzania wolnego czasu.

W ramach projektu grupa wolontariuszy Pozytywni zorganizowała Warsztaty Młodego Ogrodnika oraz Młodego Ekologa, podczas których wspólnie dokonano rewitalizacji istniejącego oczka wodnego. Teren szkoły wzbogacono o elementy małej architektury, posadzono kwiaty i krzewy.

Podczas Warsztatów Młodego Kucharza najmłodsi wraz z wolontariuszami, rodzicami i dziadkami przygotowali zdrową pizzę. Wykorzystali do niej skarby jesiennego ogrodu – owoce i warzywa. Warsztaty te poprzedziła inscenizacja pt. “Dary jesieni” w wykonaniu przedszkolaków. Jej celem była promocja zdrowego stylu życia wśród społeczności lokalnej.

Realizację projektu uwieńczył Dzień Sportu, podczas którego odbyło się krótkie przedstawienie o tematyce sportowej, wspólne warsztaty zumby oraz rodzinne rozgrywki sportowe w niecodziennnej formie.