Gmina Łubnice

1. My gospodynie uszyjemy, upleciemy i tradycje przekażemy
KOŁO GOSPODYŃ WIEJSKICH ‚GOSPOSIA’ W SŁUPCU

Nasz projekt polegał na organizacji:1. Warsztatów szycia strojów dla członków naszego stowarzyszenia. W naszej miejscowości mieszka krawcowa, która poprowadziła warsztaty szycia strojów dla 20 członków. Spotykałyśmy się cały lipiec, bo chcieliśmy w nowym ubiorze wystąpić na dożynkach gminnych w Łubnicach w sierpniu. Gdzie razem z wykonanym wieńcem reprezentowałyśmy swoją miejscowość. Warsztaty te były możliwością do spotkania się, spędzenia wspólnie czasu oraz nauki szycia strojów dla samych siebie. 2 Warsztaty wicia wieńca. Poprowadziłyśmy je same . Zachęcałyśmy do udziału młodsze pokolenie: dzieci i młodzież, aby przekazać im tą tradycję. Ważne jest aby działać razem dla dobra wspólnego naszej małej ojczyzny. Przez te warsztaty uczestnicy wykonali wieniec ze zbóż, ziół, warzyw owoców, kwiatów. Zobaczyli jak ważna jest tradycja, ile wnosi do społeczności, jak łączy nasze pokolenia.3.Udział stowarzyszenia w dożynkach gminnych w Łubnicach. Jak co roku w naszej gminie jest organizowane święto plonów-Dożynki w których zawsze bierzemy udział. Reprezentujemy Słupiec. W tym roku nasze stowarzyszenie wyróżniało się na tle innych, ponieważ mieliśmy piękne, własnoręcznie uszyte suknie. Jest to niezwykle ważne wydarzenie, w tym czasie każda miejscowość ze sobą konkuruje w kategorii wyglądu wieńca i jego przedstawicieli. Wszyscy chcą wypaść jak najlepiej. 4.Warsztaty z zielarstwa. Wszyscy mieszkamy na wsi, lecz nie wszyscy korzystamy z tego co rośnie na łąkach, polach. Dlatego we wrześniu zielarza-amator, przypomniał i uświadomił ile właściwości ma np: pokrzywa, czy liście maliny, babka lancetowata W jaki sposób, kiedy zbierać, suszyć zioła, chwasty. Warsztaty te cieszyły się dużym zainteresowaniem i wiele osób skorzystało z doświadczeń innych.

2. „Ja też wiem, że jestem Polakiem”
Ochotnicza Straż Pożarna w Budziskach, realizator grupa nieformalna: Działajmy razem

Założeniem projektu „Ja też wiem, że jestem Polakiem” było zwiększenie świadomości na temat wydarzeń związanych z odzyskaniem i odbudową państwowości, poprzez włączenie mieszkańców małych miejscowości w aktywne uczestnictwo w świętowaniu odzyskania niepodległości oraz budowanie i umacnianie tożsamości narodowej. Cel został w pełni zrealizowany.
Poprzez realizację zwróciliśmy uwagę na istotny dla Polski proces dochodzenia do niepodległości, u młodzieży wpłynął znacząco na kształtowanie osobowości w duchu istotnych wartości patriotycznych i chrześcijańskich. Całość projektu została wsparta fachową wiedza historyczną i poparta działaniami aktywizującymi uczestników. Mieszkańcy chętnie uczestniczyli w biwaku, rajdzie oraz obchodach Święta 11 listopada, dostrzegli możliwość aktywnego spędzania wolnego czasu w duchu poczucia, że jest się Polakiem. Zadania realizowane w projekcie uświadomiły nierozerwalny związek mieszkańców z Małą Ojczyzna, jak również z Polską, wpłynęły na rozwój tożsamości narodowej oraz rozwinęły poczucie wspólnoty, a także zintegrowały uczestników.

1. Zapach pieczonego chleba
Grupa nieformalna: KGW Gosposia w Słupcu

Kobiety przekazały lokalne tradycje przekazując je kolejnym pokoleniom. Dlatego nasza grupa zaktywizowała swoją małą miejscowość do działania. Przez wspólne spotykania podczas warsztatów tworzenia cudów kulinarnych dzieci, młodzież, dorośli i osoby starsze zaczęły ze sobą współpracować na różnych płaszczyznach. Projekt polegał na realizacji warsztatów kulinarnych podczas których wspólnie był wypiekany chleb z przepisów naszych babć, pieczenie mięs, robienie sałatek, pieczenie ciasta oraz przygotowanie deserów i przygotowywanie zdrowej żywności wg starej receptury. Zgromadziliśmy i pokazaliśmy różne urządzenia jakie dawniej służyły do przygotowywania ciasta do wypieku chleba (niecka, łopata, miotełka, hak itp). Warsztaty przeprowadzała nasza bardzo dobra lokalna kucharka ze Słupca- w ramach wolontariatu. W ramach projektu doposażyliśmy naszą świetlicę w niezbędny do naszych dalszych działań piekarnik do różnych wypieków, podgrzewacz do potraw oraz drobny sprzęt AGD. Nasze działania trwały 4 miesiące, odbyło się 9 spotkań warsztatowych. Przeprowadzenie warsztatów było okazją do nawiązania dobrych relacji między starszym a młodszym pokoleniem oraz wymianą doświadczeń i umiejętności. Wszyscy byli bardzo zadowoleni i chętni do dalszych działań.

1. Żwawe babki robią ciasta, pierogi i sałatki
Koło Gospodyń Wiejskich z Wilkowej

Głównym celem projektu było podtrzymanie więzi jaka zawiązała się w grupie KGW i Społeczności wilkowskiej poprzez poprzednie lata i realizowane działania. wielopokoleniowość, której pragnieniem było przekazać tradycję najmłodszym i z nimi podjąć wspólne działania. Do takiego przedsięwzięcia należały wspólne warsztaty kulinarne przed dożynkami i biesiada Babcia, Mama i Ja oraz Katarzynki. Ostatnie lata ich działalności pokazały również, że produkt taki jak pierogi stał się hitem imprez lokalnych. Dzień dożynek został poprzedzony dwudniowymi warsztatami, na których zostały przygotowane cztery rodzaje pierogów, ciasta oraz chleb domowego wypieku. W warsztatach brały udział nie tylko członkinie Koła, ale również młodsze pokolenie (córki i wnuczki),w czasie których wymieniałyśmy się naszymi doświadczeniami i uczyłyśmy się nowości. Kolejnym przedsięwzięciem była współpraca z najmłodszymi mieszkańcami, czyli dziećmi i młodzieżą z Wilkowej. We wrześniowe popołudnie w świetlicy wiejskiej zgromadziły się dzieci i młodzież w celu wspólnych wypieków i wspólnego biesiadowania Działanie to było świetnym pomysłem i przyniosło wspaniałe rezultaty jakim było wielkie zaangażowanie dzieciaków w pracach kulinarnych, a potem przygotowanie stołów do wspólnego poczęstunku. Był to czas, kiedy zatrzymały się mamy i ze swoimi pociechami mogły miło spędzić chwilę, częstując się słodkościami i pizzą wykonaną przez najmłodszych. Wszystkie dzieci i młodzież były Wielkimi Kucharzami. Kolejnym działaniem były Katarzynki, które podtrzymywały polską tradycję i dalszym ciągu integrację środowiska. W dniu 18 listopada 2016 r zostały zorganizowane ostatki dla mieszkańców Wilkowej, podczas których został podsumowany nasz projekt Żwawe babki robią pierogi, ciasta i sałatki. Uroczystość rozpoczęła się prezentacją strony internetowej, która została odświeżona i wręczono wszystkim uczestnikom Kalendarz na rok 2017 jako promocja naszych produktów i naszego KGW z Wilkowej wydany w ramach projektu „Żwawe babki, robią pierogi ciasta i sałatki”. Realizacja projektu pozwoliła na wzmocnienie więzi pokoleniowej wśród naszych mieszkańców poprzez wspólne spędzenie wolnego czasu. Dla gospodyń również bardzo ważny był zakup sprzętu gospodarstwa domowego, który uzupełnił potrzeby naszej świetlicy wiejskiej. Warto również wspomnieć że KGW z Wilkowej uczestniczyło w akcji charytatywnej Pomóżmy Stasiowi Wyleczyć Raka, Panie przygotowały stoisko z trzema rodzajami pierogów, chlebkiem domowego wypieku i smalcem domowej roboty.

2. Sztuka jednoczy ludzi różnych pokoleń
Grupa nieformalna Inicjatywy Ludzi Aktywnych

Z wielkim rozmachem przeprowadzono plener malarski dla młodzieży i osób dorosłych oraz warsztaty rzeźbiarskie. Zajęcia przyniosły uczestnikom wiele wspaniałych emocji podczas tworzenia i odkrywania nowych talentów. Efekty ich pracy można było podziwiać na wernisażu podczas Jubileuszowej V Biesiady Łubnickiej organizowanej 24 lipca. Ostatnim przedsięwzięciem były warsztaty teatralne osób dorosłych, które odbywały się od września do listopada, a zakończyły spektaklem pn. ,,Kopciuszek” w dniu 6 grudnia. Spektakl skierowany był nie tylko do dzieci i młodzieży, ale również do osób dorosłych. Wspaniała scenografia, aktorzy-amatorzy (12 osób) i liczna publiczność dały cudowną atmosferę bajki. Frekwencja przerosła ich najśmielsze oczekiwania w spektaklu wzięło udział około 300 osób. Warto podkreślić że grupa nieformalna Inicjatywy Ludzi Aktywnych jest mocno zaangażowana w założenie stowarzyszenia. Trzymamy kciuki.

1. „Wilkowska truskawka marką naszej grupy lokalnej”
Ochotnicza Straż Pożarna w Wilkowej i grupa nieformalna Koło Gospodyń Wiejskich w Wilkowej, osoba do kontaktu: Ewa Lech- Strzępek, tel. 603-298-008
projekt realizowany od 2015-07-01 do 2015-09-30

Celem projektu jest promocja lokalnego produktu jakim jest truskawka. Odbędą się warsztaty kulinarne, prezentacja wyrobów w terenie podczas imprez plenerowych tj. „Biesiada Łubnicka” w Łubnicach, „Dożynki Gminne” w Łubnicach oraz „Dzień Plackarza” w Wilkowej oraz zaprezentowanie naszej działalności oraz promocji projektu na nawo powstałej stronie internetowej.
Projekt realizowany będzie we wsi Wilkowa i w miejscowości Łubnice i skierowany jest do mieszkańców wsi Wilkowa oraz gminy Łubnice.