Relacja z gali podsumowującej program Działaj lokalnie

12 lutego 2020 roku w sali restauracyjnej Hotelu Gościniec odbyła się uroczysta Gala podsumowująca program Działaj lokalnie 2019 w powiecie staszowskim.

W Gali wzięli udział przedstawiciele wszystkich grup i stowarzyszeń, które otrzymały dofinansowanie na realizację projektów, samorządowcy, lokalne media oraz przedstawicielka partnera strategicznego Grupy Azoty „Siarkopol”. Głos zabrali Mariusz Brelski, Damian Gad, Marek Strzała, Andrzej Tuz, Joanna Juszczyńska, Leszek Ziółek, Grzegorz Forkasiewicz oraz Józef Żółciak.

Uroczyste spotkanie umilił występ przedszkolaków z grupy „Aktywne Przedszkolaki”. Dzieci zatańczyły krakowiaka w tradycyjnych ludowych strojach. Kolejną niespodzianką dla przybyłych gości był występ młodzieży z Artystycznej Grupy Musicalowej, która zaprezentowała dwa utwory z musicalu „Upiór w operze”, przygotowanego i wystawionego dzięki wsparciu programu Działaj lokalnie.

Podczas gali został rozstrzygnięty konkurs „Opowiedz” na najlepszy film pokazujący realizację projektu. Pierwsze miejsce zajęła Grupa Nieformalna Brygada znad Czarnej działająca przy Towarzystwie Kościuszkowskim w Połańcu, a wyróżnienie otrzymało Koło Gospodyń Wiejskich w Brzezinach.

W drugiej części gali odbył się panel dyskusyjny na temat możliwości jakie daje działanie w organizacjach pozarządowych. W panelu udział wzięli: Grzegorz Forkasiewicz, Joanna Juszczyńska, Paweł Krakowiak, Jacek Piwowarski i Agnieszka Ziółkowska. Nad przebiegiem dyskusji czuwały przedstawicielki Fundacji Farma Magdalena Marynowska i Natalia Borkowska.