Rozpoczęliśmy kampanię

14 marca w Staszowie odbyła się inauguracja kampanii pt. „Nowa przestrzeń”, promująca aktywność społeczną młodzieży w województwie świętokrzyskim. Gościem honorowym staszowskiej konferencji był Marszałek Województwa Świętokrzyskiego Adam Jarubas, który osobiście rekomendował naszą inicjatywę wszystkim samorządom w województwie.

2

Od lewej: Izydor Grabowski- radny Sejmiku Woj. Świętokrzyskiego, Robert Kaszuba- Wicewójt Gminy Zagnańsk, Adam Jarubas- Marszałek Województwa Świętokrzyskiego, Zdzisław Wrzałka- Starosta Kielecki.

Ponadto konferencję swoją obecnością zaszczycili: Izydor Grabowski radny sejmiku województwa świętokrzyskiego oraz Maciej Giermasiński Dyrektor OT Agencji Rynku Rolnego w Kielcach a także przedstawiciele samorządów lokalnych z terenu województwa miedzy innymi: Starosta Kielecki Zdzisław Wrzałka, Starosta Staszowski Andrzej Kruzel, Wicestarosta Staszowski Michał Skotnicki, Burmistrz Miasta i Gminy Staszów Romuald Garczewski, Wójt Gminy Rytwiany Grzegorz Forkasiewicz, Wójt Gminy Oleśnica Leszek Juda, Wójt Gminy Szydłów Jan Klamczyński, Wicewójt Gminy Zagnańsk Robert Kaszuba.

Tak liczna obecność samorządowców mile nas zaskoczyła. Głównym celem FARMy w ramach kampanii jest bowiem zwrócenie uwagi władz samorządowych różnych szczebli na problem niskiego poziomu aktywności obywatelskiej młodzieży.

Po części oficjalnej mło14dzież zmierzyła się z samorządowcami w meczu badmintona.  Wygrali samorządowcy i to ze sporą przewagą- wielkie oklaski zebrali: Starosta Kielecki Zdzisław Wrzałka, Starosta Staszowski Andrzej Kruzel, Wójt Gminy Rytwiany Grzegorz Forkasiewicz, Wójt Gminy Oleśnica Leszek Juda, Wiceburmistrz Miasta i Gminy Staszów Tomasz Fąfara oraz wicewójt Gminy Zagnańsk Robert Kaszuba.

Młodzież zagrała w składzie: Monika Szkolak, Agnieszka Blamowska, Joanna Błasiak, Jakub Gałązka, Martyna Bochenek, Konrad Wyrazik, Tomasz Dąbrowski, Bartosz Jońca , Dawid Janowski. Paweł Ździebko

7

Podczas konferencji ogłosiliśmy także wyniki II edycji Lokalnego Programu Grantowego  „Mania Działania”. To jeden z niewielu w Polsce programów, w ramach którego młodzież na poziomie lokalnym może samodzielnie aplikować po środki i samodzielnie zrealizować w całości wymyślony przez siebie projekt. Celem programu jest przede wszystkim społeczna aktywizacja młodzieży  poprzez udzielanie młodym ludziom finansowego i merytorycznego wsparcia przy realizacji  lokalnych inicjatyw ale i również zapewnienie im szansy samorealizacji oraz możliwości rozwijania pasji. Zachęcamy do odwiedzenia strony programu www.maniadzialania.pl, na której znajduje się więcej ciekawych informacji o działaniach podejmowanych przez młodzież. W ramach kampanii promujemy „Manię Działania” jako jedną z metod angażowania młodzieży w życie społeczne na poziomie lokalnym.

Wszystkie gminy (głownie wiejskie i miejsko- wiejskie) zainteresowane wprowadzeniem programu „Mania Działania” na terenie województwa prosimy o kontakt.

Strona kampanii: www.kampania.fundacjafarma,.pl

Więcej zdjęć znajdą Państwo również na stronie kampanii w zakładce GALERIA: www.kampania.fundacjafarma.pl

Film ze staszowskiej konferencji dzięki iTV Urzędu Marszałkowskiego: